[viktigheter] för blogg-samarbete

Många bloggar själv, för sig själv eller bloggar för andra. Några växer och blir stora och flera tar del av samarbete på nätet. Dels från agenturer och nätverk och dels från eget ansvar och uppsökande. Samarbete tycker jag är kul men det gäller minsann att läsa på lagar och regler innan man sätter sin blogg i nästa växel och faktiskt kan tjäna pengar på den.

Vad som är reklam och inte på bloggar måste vara tydligt. Konsumentverket har blivit stängare och alla vet vi ju om att Sveriges största modebloggare Alexandra ”Kissie” Nilsson blev stämd för sina misstag vad gäller smygreklam.

Att influencers samarbetar med företag kring olika produkter är vanligt. På alla sociala medier. Det måste dock tydligt framgå när influencern har ett reklamsamarbete – vilket det inte alltid gör. Här finns tydliga regler.

0 röster
0 röster
0 röster

(källa: Konsumentverket) När du marknadsför en produkt eller tjänst i bloggar och andra sociala medier måste det tydligt framgå att det är reklam. Reglerna är samma oavsett om reklamen görs i sociala medier, tv eller tidningar Marknadsföringslagen är sträng och förbjuder dold marknadsföring. När ett inlägg i till exempel en blogg, ett Youtubeklipp eller på Facebook är reklam ska detta tydligt framgå för alla som läser inlägget. Du kan visa det på olika sätt, till exempel genom att det står "annons". Oavsett vilket du väljer är kravet att märkningen ska vara tydlig. Det måste också framgå direkt att det är marknadsföring. Att lägga en märkning längst ner i inlägget räcker inte. Anledningen är att läsaren snabbt ska kunna förstå att det finns ett bakomliggande syfte att sälja en produkt.

Vad är reklam då? Det är reklam när du får betalt för ditt inlägg eller om du har fått produkter och tjänster gratis i utbyte mot att du marknadsför dem. Finns det ett uppdrag från företaget är det marknadsföring. Det blir också reklam om du tjänar pengar på att lägga ut länkar till produktinformation eller till en webbshop. I alla dessa fall måste du informera läsaren om att det som skrivs är sponsrat av ett företag – annars är det dold marknadsföring och alltså ett brott mot marknadsföringslagen. Men om du köpt dina saker själv, och mest vill skriva och poängtera dina egen känsla, då är det ju inte reklam utan för dig själv. Detta behöver inte anges som marknadsföring. Kan upplevas rörigt, men bättre det är rätt.

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar