[en stund] för solen

Kan vi ta det. Kan vi ge solen och sommaren en stund. För hur mycket älskar vi det. Sommar och värme. Den bästa årstiden av alla. Och när vi får en lång sommar som denna, korta perioder regn men övervägande fint väder. Då är det lycka för mig. Jag mår bäst sommartid. Med bara ben och att inte frysa. Så solen är värd en extra cred. En kram och massor av kärlek. Iallafall från mig... tänk om vi kunde haft sommar och sol året runt. Jag hade då iallafall aaaaldrig tröttnat. Hade du?

Solen gör oss inte bara piggare utan vi mår också ofantligt mycket bättre när den lyser, och förklaringen till detta beror på att UV-strålarna från solen sätter igång en massa signalsubstanser dvs hormoner i vår kropp. När solljuset träffar både ögats näthinna och vår hud så skickas en massa signaler in och runt i våra kroppar, först en signal till hjärnans tallkottskörtel om att stänga av produktionen av vårt sömnhormon melatonin och istället frisätta hormonerna noradrenalin och dopamin, vilket direkt skickar signaler till resten av kroppen om att det nu är dags att bli alerta och vaksamma.

När solen träffar huden så bildas D-Vitamin genom att omvandla kolesterol i huden till just D-vitamin, som bidrar till bl.a ett normalt fungerande immunsystem. Vitaminet ökar även kroppens upptag av kalcium och fosfor och stärker därmed vårt skelett. Dagsljuset frisätter även hormonet serotonin, vilket bidrar till att vi blir lugnare och känner mer trygghet. Underbart!

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer