[odla] i pallkrage

Ni har fått följa mitt växthus litegrann och det är kul. Nu har jag även satt två pallkragar så jag kan odla utanför växthuset. Med pallkragar kan du anpassa odlingen efter behovet. Halvpall eller helpall beroende på tillgänglig yta. Fler pallkragar brevid varanadra till stora odlingar och fler i höjd för sorter som kräver större odlingsdjup. Det gillar jag ju.

Gör så här: Jämna ut marken där du vill att din pallkrage ska stå. Placera en barkduk i botten på din pallkrage. Vik upp kanterna på insidan och häfta fast. Fyll på till 2/3 med planteringsjord Bygger du en hög pallkrage kan du lägga ett lager lecakulor i botten. Tryck till jorden innan du planterar eller sår. Vattna regelbundet med strilad vattenkanna. Lägg gärna en fiberduk ovanpå pallkragen för att motverka avdunstning och skydda dina plantor mot starkt solljus. Efter tre veckor är gödseln i planteringsjorden förbrukad och du behöver tillföra ny näring med hönsgödsel eller egen kompost.

Pallkragen erbjuder en mer skyddad växtmiljö jämfört med friland. Väggarna skyddar mot vind och med en markduk i botten slipper du gräs och ogräs. Det ger även ett bättre skydd mot sniglar, då de stöter på ett hinder innan de når fram till sin åtråvärd föda. Genom att fästa ett band med våtslippapper längs pallkragens nedre kant eller lägga singel runt kragen förstärker du skyddet mot dessa inkräktare, eftersom de föredrar att krypa på snällare underlag. Pallkragar är inte bara smidiga att odla i – med sitt enkla utförande erbjuder de även oändliga möjligheter till kreativitet. Detta älskar jag!

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer