[ramslök] en massa inspiration

DU BEHÖVER TILL RAMSLÖKSPESTO:

50g pinjenötter
15 blad ramslök
70g riven parmesan
1 dl kallpressad olivolja
salt, peppar

GÖR SÅ HÄR:
Rosta pinjenötterna i en torr panna så de får fin färg. Grovhacka ramslöksbladen och osten och ha ner i en mixer.
Slå på oljan och kör till en grynig smet. Späd eventuellt med mer olja om den är torr. Smaka av med salt och peppar.


DU BEHÖVER TILL RAMSLÖKSOLJA:

15 blad ramslök
2,5 dl kallpressad olivolja
1 krm salt

GÖR SÅ HÄR:
Grovhacka ramslöken och ha ner i en kanna. Slå på oljan och salta. Kör så slätt det går med hjälp av en mixerstav.
Om det stänker när du mixar, täck öppningen med en plastpåse. Slå upp oljan i en flaska och ställ den mörkt och svalt.

DU BEHÖVER TILL RAMSLÖKSMÖR:

15 blad ramslök
120 gram smör, rumsvarmt
0,5 tsk flingsalt
2 tsk citronskal
1 tsk citronsaft

GÖR SÅ HÄR:
Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Man kan ev. mikra det mjukt dock utan att det smälter. Skölj och finhacka ramslöken. Lägg i en skål med smöret. Skölj och riv skal av citron samt dela och pressa ur lite av saften. Blanda ramslök, citronskal, citronsaft och salt med det mjuka smöret. Smaka av smöret med salt. Lägg smöret på plastfilm eller smörpapper. Eller både och. Forma och rulla ihop till en rulle ca 3,5 cm diameter. Vrid ihop ändarna. Lägg i kylen att stelna i minst en halvtimme. Förvaras i kylen men kan också frysas in. Vid servering så tar du fram smöret och skär det i ca 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg upp på assiett eller fat. Låt gärna smöret smälta lite direkt på den varma maten.

7 snabba fakta om ramslök:

Ramslök finns inte i hela Sverige utan ungefär bara i nedre halvan, upp till Gästrikland.
Ramslök växer i fuktig lövskog och går att hitta mellan april-juni.
Ramslök är släkt med gräslök.
Ramslök kan förväxlas med liljekonvalj – en blomma som är giftig.
På engelska kallas ramslök bland anat för Wild Garlic, Wild Leek, Ramps eller Ramson.
Ett normalstort ramslöksblad väger cirka 1 gram.
Har du inte ramslök att tillgå kan du alltid byta mot gräslök och lite vitlök. Det blir på ett ungefär samma smak.

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer