[såhär] hanterar jag kritik

Kritik är ett brett begrepp som omfattar exempelvis bedömning, ifrågasättande och undersökning av personers egenskaper, prestationer eller handlingar. Ordet används ofta i negativ mening, kritik kan även vara positiv och neutral. Neutral kritik kan ha som syfte att utveckla det sagda och berika samtalet. Kritik i denna betydelse är menat som starten på ett argumenterande samtal, inte som en bedömning. Konstruktiv kritik brukar avse kritik som är till för att förbättra det kritiserade, till exempel genom att ge förslag till förändring. Motsatsen är destruktiv kritik.

Hur tar jag kritik då? Det beror nog vem man frågar. Frågar man mig själv, i min egen bedömning så är jag bra på att ta kritik. Lyssnar väl, tar åt mig och lär. Uppskattar konstruktiv kritik som jag kan utvecklas av och göra någonting med. Kritik för mig är positivt, oftast iallafall, jag är säker på att man kan vinkla all form av kritik till det bättre. Med rätt ordval och utryck.

Frågar man andra är kanske ovan inte överensstämmer. Jo, kanske arbetskollegor. Kanske chefer. Men de jag bor med kanske resonerar på annat vis. Mannen min säger ibland sandlådenivå. Jag lyssnar dåligt och kan hugga tillbaka. Barnen håller inte alltid med om det. Kanske för att de håller på att utveckla sin egen förmåga att ta emot kritik. Kan vara så.

Summa av kardemumma; kritik behövs, kritik hjälper, kritik är en nödvändighet för att vi ska kunna utvecklas.

Detta är en del av @victoriajongard och @moafidelie
Januariutmaning är för att kickstarta bloggåret. Vill du också delta? Klicka - HÄR

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer