[teorier] om magnesium

Jag har börjat känns lite i muskler. Börjat få tendenser till kramper på nätterna i vaderna och känner musklerna inte riktigt slappnar av mellan träningspass, promenader och annat jag gör med kroppen. Letade efter något att lösa detta med.

Magnesium är ett mineral med många viktiga funktioner i kroppen. Bland annat fungerar det som en motpol till kalcium, där det hjälper musklerna till avslappning. Det är därför populärt som tillskott för nattsömn och minskad kramp i musklerna.

Vad är magnesium?
Magnesium är ett mineral som finns i alla levande celler och är involverat i många kroppsfunktioner. Över 300 enzymer i kroppen är beroende av magnesium för att kunna utföra sitt jobb. Det behövs också för kroppens energibärare ATP samt för arvsmassan. Magnesium har även en viktig roll i nervsignaleringen, där det har en motsatt effekt till kalcium. Kalcium hjälper till vid musklernas kontraktion, medan magnesium hjälper dem att slappna av och båda behövs.

Rekommenderat intag av magnesium är 280 mg för kvinnor respektive 350 mg för män. Eftersom magnesium bidrar till avslappnande muskler, är det många som tycker sig få minskade besvär med kramp i musklerna under träning vid ett extra tillskott av magnesium. Det finns som separat tillskott och ofta tillsammans med kalcium. Bra produkter att leta efter är magnesium som har något av ändelserna -karbonat, -citrat, -aspartat eller -glukonat. Det är kelaterat magnesium som lätt tas upp av kroppen. Undvik magnesiumoxid, som knappt kan tas upp alls. Det är också viktigt att välja produkter som anger mängden elementärt magnesium, alltså den egentliga mängden magnesium. Att en produkt innehåller 600 mg magnesiumcitrat innebär inte att den ger 600 mg magnesium, eftersom citratet tar upp en del av utrymmet i tillskottet.

Magnesium ingår även i det populära tillskottet ZMA, tillsammans med zink och vitamin B6. Det är utformat att intas innan nattsömn och många som har testat upplever ett positiv inverkan på djupsömnen och kroppens återhämtning.

Biverkningar
Ett normalt intag av magnesium ger inga biverkningar. Tänk på att magnesium konkurrerar med kalcium i kroppen och balansen mellan dem är därför viktig.

Var finns det naturligt?
Nötter, frön och fullkornsprodukter är goda källor till magnesium. Även mörkgröna grönsaker som spenat innehåller magnesium, tack vare klorofyllet som ger den gröna färgen.

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer