[träningsmyter] och svett

Något man ofta funderar över är varför man egentligen svettas vid träning? Är det så att man är mer vältränad när man svettas? Eller är det tvärtom tro? Är man galet otränad vid svetsande träning. Ibland dryper man ju. Det droppar och rinner, typ över allt. Jag letade och googlade. För mig är detta ett intressant ämne.

Nedan hittade jag;

Svettfunktion vid träning: Blodet värmer upp luftlagret närmast kroppen. Det är därför vi upplever att vi svettas mer vid spinning än vid löpning. När vi springer byts luften närmast huden ut mot sval luft som sedan byts ut när den är uppvärmd. När vi går på spinning sitter vi stilla på samma ställe och detta gör att luften runtomkring värms upp och värmen stannar då även kvar. När kroppen upplever denna konstanta värmen runt huden måste den göra av sig med värme genom att svettas mer. Detta är orsaken till den ökade mängden svett.

Teorier från experter inom området: De personer som är vältränade orkar prestera mer och detta bidrar till att mer värme produceras i kroppen. Värmeavgivningen ökar och detta ger ökad mäng svett. /Helena Soop, leg läkare med profilering mot friskvård och träning.

Enligt karolinska institutet svettas man mer ju mer vältränad man är för att man har effektiviserade svettkörtlar som lärt sig att återuppta mer mineraler ur svetten. När vi svettas passerar den genom en kanal ut till huden. Det är när svetten transporteras i den här kanalen som kroppen tar upp mineraler. När vi svettas lite hinner kroppen ta upp mycket mineraler men vid kraftig svettning passerar svetten för fort och mindre mineraler upptas. Därför krävs det effektiva körtlar.

Slutsats
Myten om att man svettas mer ju mer vältränad man är stämmer. Dock kan man aldrig jämföra mellan två personer vem som är mest vältränad genom mängden svett. Svettningarna är individuella och man kan då alltså bara se sin egen ökade svettmängd som ett tecken på bättre kondition.

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer

Sandra,
Hej, nu är veckans blogg avslutad! Kika in och kolla in vinnaren, glöm inte att kika in imorgon då en ny veckans blogg startar, kram. http://sandraboqvist.se/2017/augusti/vinnaren-av-veckans-blogg-pt-2.html
www.sandraboqvist.se