[varmrättsreceptet] från nyår

mat & recept

Har fått frågan av många efter receptet på vår varmrätt vi hade på nyår. Denna går nästan till världshistorien och rekomeneras varmt. Nedan ser ni, lite lånat och lite egen komponerat. Ni måste testa, smaklökarna dansar i munnen minsann.

DU BEHÖVER: (4 portioner)

1 kg oxfilé
2 msk smör att steka i
salt (från kvarn)
peppar (från kvarn)
120 g lufttorkad skinka
1 knippe sparris [250 g]
1 kg mandelpotatis
25 g smör
0,5 dl grädde
150 g färskost, vitlökssmak
250 g smördeg
2-3 dl västerbottensost, riven
salt (från kvarn)
peppar (från kvarn)
1 msk smör
1 köttbuljongtärning
2 msk soja
0,5 msk rosépeppar, hel
0,5 msk grönpeppar, hel
0,5 krm malen svartpeppar
3 dl grädde
0,5 krm vitpeppar, mald

GÖR SÅ HÄR:

Oxfilén med sparrisknyten
Skär filén i bitar om cirka 200 gram. Smält smöret i stekpannan och stek filén tills önskat resultat ca 57 grader (medium)
salta och peppra rikligt (kvarn).
Rulla den lufttorkade skinkan runt 2 sparrisar och stek dessa i cirka 5 minuter eller tills
de ser färdiga ut. Totalt fyra knyten till 4 portioner.

Smördegsinbakad potatis
Skala och koka mandelpotatisen i lättsaltat vatten tills de börjar att gå sönder. Slå bort vattnet och tillsätt smöret och grädden, använd elvisp med degkrokar för att grovfördela. Fördela färskosten på smördegen och bred ut potatisen ca 1,5 cm tjockt lager på smördegen. Strö över västerbottensosten och krydda med salt och peppar efter smak. Rulla ihop som en rulltårta och skär i cirka 3-4 cm tjocka skivor. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper och toppa med lite ost.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 20 minuter eller tills färgen ser bra ut.

Pepparsås
Smält smöret i en kastrull, smula ned buljongtärningen, tillsätt soja och rör om. Mal rosé- och grönpeppar i en mortel
och rör ner i kastrullen, tillsätt till sist grädden och vitpeppar. Sjud på svag värme cirka 15 minuter.

xoxo, linda

Följ mig på Nouw - Instagram - Facebook

Gillar

Kommentarer

Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229